fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Orzechowe purée z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cccd1c44a-7564-4b63-9157-f9035fd288d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Orzechowe purée z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż będzie dało się wbić w ziemniaki nóż)
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy śmietanę z przyprawami i dokładnie tłuczemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Ziemniaki nakładamy na talerze i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne równie smaczne propozycje przyrządzenia batatów.

Purée możesz podawać opcjonalnie z masełkiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (800 g)
  • Orzech włoski (50 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlet rybny z makaronem (jajeczne oczy)

Makaron i dodatki Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na twardo) Z papryki wycinamy kawałki na kształt kokardy…

WIĘCEJ >

Dip z ciecierzycy z ziołami

Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą W garnku zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy ciecierzycę i gotujemy przez ok. 10 minut (do miękkości) Następnie ciecierzycę odcedzamy i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…

WIĘCEJ >

Wołowina z ziemniakami i marchewką

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut Marchewki obieramy i kroimy na 5-6 części Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >