fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczone warzywa z ciecierzycą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1cef9701-3946-4a26-9f23-d9baadc22210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczone warzywa z ciecierzycą

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Bataty, marchewki i dynię obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy (sól), dolewamy połowę tłuszczu i mieszamy
  • Następnie przenosimy warzywa do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż warzywa będą miękkie i się lekko zarumienią)
  • Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  • Cukinię kroimy w plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy przyprawy (poza solą), mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy cukinię, dolewamy odrobinę wody i dusimy przez ok. 10-15 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie)
  • Dodajemy przyprawy (sól) i mieszamy
  • Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelnię dodajemy ciecierzycę, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni dodajemy do naczynia z pieczonymi warzywami, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (600 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Marchew (230 g)
  • Ciecierzyca z puszki (170 g)
  • Dynia (170 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Curry w proszku (6 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak smażony z trawą cytrynową

Kurczak Mięso kroimy na kawałki o wielkości ok. 4-5 cm i wrzucamy do miski Dodajemy marynatę i całość dokładnie mieszamy Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na min. 1 godz. (możemy marynować dłużej, nawet 24…

WIĘCEJ >

Grzanki z serem, jajo, batat, awokado

Batat obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy, kroimy w paski i…

WIĘCEJ >

Deser parfait z miksem owoców

Do miski wkładamy durszlak, a na durszlak przenosimy owoce i pozostawiamy do rozmrożenia (sok zachowujemy) Do rondla wlewamy odrobinę soku z owoców, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy, po czym podgrzewamy sos na średnim…

WIĘCEJ >

Duszone gruszki

Gruszki dusimy z masłem klarowanym i mlekiem kokosowym, dodajemy cynamon i kurkumę Truskawki, jagody, miód miksujemy. Polewamy gruszki. 

WIĘCEJ >