Pikantny dip z zielonego groszku
Pikantny dip z zielonego groszku
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy chili oraz przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy groszek, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
- Gdy groszek będzie miękki i prawie cały płyn odparuję – ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Po ok. 10 minutach przenosimy zawartość patelni do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę
- Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
- Seler kroimy w słupki
- Marchew obieramy i kroimy w słupki
- Dip podajemy z warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.
Autor
Lista składników
- Groszek zielony (400 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Cebula (105 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Marchew (45 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.