fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantny dip z zielonego groszku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c85fd9f7f-a0c7-40f4-9c72-6d099d0cbbdf
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantny dip z zielonego groszku

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy chili oraz przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy groszek, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Gdy groszek będzie miękki i prawie cały płyn odparuję – ściągamy patelnię z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Po ok. 10 minutach przenosimy zawartość patelni do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę
  • Następnie dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy
  • Seler kroimy w słupki
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Dip podajemy z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dipów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Groszek zielony (400 g)
  • Bulion jarski (250 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Marchew (45 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Robot kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Jajo w foremce z boczku

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem Ścianki foremek w środku wykładamy plastrami boczku Do miski po kolei wybijamy jaja i przelewamy do foremek z boczkiem Jaja posypujemy przyprawami i…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >