fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki z kefiru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86003675-e54c-418c-a1f0-2b44add9d9b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placuszki z kefiru

Przygotowanie

  • Do miski wybijamy jajo, dodajemy cukier i dokładnie ubijamy
  • Dodajemy kefir i mieszamy
  • Dodajemy mąkę (przesiewamy przez sito) oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy, tak aby nie było grud
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta i smażymy małe placki po ok. 3-4 minuty z każdej strony (na lekko rumiany kolor)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placuszków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Kefir (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (30 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >

Smoothie czekoladowe z bananem i gruszką

Za pomocą blendera miksujemy jednego banana, gruszkę, daktyle, kakao/karob z mlekiem kokosowym Koktajl przelewamy do miseczki i dodajemy ulubione składniki: pokrojonego banana, wiórki kokosowe, orzechy i nasiona chia

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >