fbpx
logo
Szukaj
open close

Placuszki z łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3bfd8fb-8349-4b4d-b31b-d16e79e9362f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placuszki z łososiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy
  • Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto odkładamy na ok. 15 minut
  • Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na średnim ogniu
  • Na patelnię nakładamy porcję ciasta (o średnicy ok. 3 cm) i smażymy placuszki przez ok. 2 minuty z każdej strony (placuszki powinny mieć lekko złoty kolor)
  • Łososia kroimy w cienkie plastry
  • Na talerze nakładamy placuszki i podajemy z łososiem, odrobiną śmietany i gałązką zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placuszków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (200 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym łososiem

Łososia myjemy, suszymy i solimy Układamy na wkładce do gotowania na parze i gotujemy przez około 15 minut W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy kalafiora do miękkości i odcedzamy Sałatę targamy, ogórka kroimy, dodajemy gotowanego…

WIĘCEJ >

Wieniec z makreli z granatem

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Na sałacie układamy kawałki ryby z usuniętymi ośćmi Dodajemy przekrojone na połówki pomidorki Posypujemy granatem Polewamy sosem po sałacie 

WIĘCEJ >