fbpx
logo
Szukaj
open close

Placuszki z łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3bfd8fb-8349-4b4d-b31b-d16e79e9362f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placuszki z łososiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy
  • Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto odkładamy na ok. 15 minut
  • Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na średnim ogniu
  • Na patelnię nakładamy porcję ciasta (o średnicy ok. 3 cm) i smażymy placuszki przez ok. 2 minuty z każdej strony (placuszki powinny mieć lekko złoty kolor)
  • Łososia kroimy w cienkie plastry
  • Na talerze nakładamy placuszki i podajemy z łososiem, odrobiną śmietany i gałązką zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placuszków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (200 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczony łosoś z duszonym szpinakiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy łososia, skrapiamy go tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35 minut Cebulę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >

Pieczony filet z makreli z marchewką i pomidorami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy wzdłuż na pół tworząc filety Na papier układamy filety i posypujemy z każdej…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >