fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placuszki z łososiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3bfd8fb-8349-4b4d-b31b-d16e79e9362f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placuszki z łososiem

Przygotowanie

  • Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do dzbanka wybijamy jaja, dolewamy maślankę i mieszamy
  • Zawartość dzbanka zlewamy do zagłębienia w mące i dokładnie ucieramy na gęste ciasto
  • 1/4 ilości zieleniny drobno siekamy i dodajemy do ciasta
  • Cebulkę kroimy w cienkie plasterki, dodajemy do ciasta i całość dokładnie mieszamy
  • Ciasto odkładamy na ok. 15 minut
  • Patelnię smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy na średnim ogniu
  • Na patelnię nakładamy porcję ciasta (o średnicy ok. 3 cm) i smażymy placuszki przez ok. 2 minuty z każdej strony (placuszki powinny mieć lekko złoty kolor)
  • Łososia kroimy w cienkie plastry
  • Na talerze nakładamy placuszki i podajemy z łososiem, odrobiną śmietany i gałązką zieleniny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placuszków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Maślanka (200 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Koper (świeży) (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Proszek do pieczenia (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z dynią i kiełbasą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Kiełbasę kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i podsmażamy przez ok. 5 minut (do momentu zbrązowienia) Do miski wydrążamy miąższ z…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Zielona fasolka margherita

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Oliwki kroimy w cienkie plastry Zieleninę siekamy Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Owocowa owieczka

Banana kroimy w plastry (razem ze skórką) Z kiwi wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek Winogrono kroimy w bardzo cienkie plastry Jabłko kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owieczki, tak…

WIĘCEJ >