Pomidorki koktajlowe z patelni
Pomidorki koktajlowe z patelni
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Zieleninę (natkę) grubo siekamy
- Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy zieleninę (tymianek) oraz pomidory i smażymy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż pomidory zaczną pękać i staną się miękkie)
- Dodajemy ocet i dolewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę (natkę) i mieszamy
- Pomidorki nakładamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem pomidorów.
Autor
Lista składników
- Pomidor koktajlowy (400 g)
- Bulion jarski (45 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >Ziemniaki w sosie tatarskim
Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ogórka kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do…
WIĘCEJ >Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >