fbpx
logo
Szukaj
open close

Rolady schabowe w boczku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdf40714e-bff2-41f1-adbd-d01d541e7218
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Rolady schabowe w boczku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie rozbijamy każdy plaster mięsa na cienki płat i posypujemy przyprawami (solą, pieprzem i papryką) i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Ser kroimy w 4 słupki (ilość słupków w zależności od ilości porcji)
  • Na plastrach mięsa kładziemy po kawałku sera, zawijamy w rolady i każdą roladę zawijamy w 2 plastry boczku (możemy spiąć rolady wykałaczkami)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rolady i smażymy z każdej strony po kilka minut na rumiany kolor
  • Rolady przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Gotowe rolady możemy podawać z dodatkiem ziemniaków

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia roladek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina schab (surowy) (475 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Ręcznik papierowy, Tłuczek do mięsa, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Soczysty marynowany kurczak z warzywami

Do miski ścieramy na drobnych oczkach skórkę z pomarańczy i wyciskamy z niej sok Dodajemy miód, ocet, przecier pomidorowy oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy Mięso nacinamy głęboko w poprzek i wkładamy do marynaty,…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany ptaszek

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Kiełbasę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 40 minut (kiełbasa powinna być chrupiąca) Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Schab po poznańsku z kapustą zasmażaną oraz gotowanymi ziemniakami

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie – około 30 min Kapustę pokroić w cienkie paski Cebulę obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Rozgrzać w garnku łyżkę tłuszczu Wrzucić…

WIĘCEJ >