Sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa
Przygotowanie
- Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki) gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo), a następnie odcedzamy
- Warzywa i jaja obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
- Ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy odsączony z zalewy groszek i całość dokładnie mieszamy
- Majonez dokładnie mieszamy z musztardą i przyprawami, po czym polewamy sosem sałatkę i ponownie mieszamy
- Sałatkę dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (210 g)
- Jajo kurze (204 g)
- Groszek zielony (140 g)
- Marchew (135 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Ogórek kiszony (120 g)
- Majonez (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Musztarda (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.