Sałatka marokańska z batatów
Sałatka marokańska z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół.
- W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami.
- Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30-45 minut – do miękkości.
- Przekładamy do miski, dodajemy oliwki, miętę i siekane migdały.
- Podajemy na ciepło.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Batat (460 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Oliwki czarne (45 g)
- Migdał (30 g)
- Kmin rzymski (4 g)
- Cynamon mielony (4 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Kolendra suszona (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kalafiora i topinamburu
Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…
WIĘCEJ >Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią
Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane ze szpinakiem
Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…
WIĘCEJ >