fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka marokańska z batatów

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20

Sałatka marokańska z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół.
  • W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami.
  • Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30-45 minut – do miękkości.
  • Przekładamy do miski, dodajemy oliwki, miętę i siekane migdały.
  • Podajemy na ciepło.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Jeśli nie posiadasz batatów – zastąp je ziemniakami.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 średnie bataty (460 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4 g)
  • 1 łyżeczka kolendry (4 g)
  • 1 garść oliwek czarnych (45 g)
  • 1 garść migdałów (30 g)
  • 1 garść świeżej mięty (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…

WIĘCEJ >

Pizzerki z bakłażana

Bakłażana kroimy na talarki (około 0,5 cm). Talarki układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy oliwą z oliwek i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po 15 minutach wyjmujemy blachę, a każdy talarek: posypujemy…

WIĘCEJ >

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…

WIĘCEJ >