fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka marokańska z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce17b0a62-6f18-4393-9692-cb8301b407bd
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałatka marokańska z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół.
  • W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami.
  • Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30-45 minut – do miękkości.
  • Przekładamy do miski, dodajemy oliwki, miętę i siekane migdały.
  • Podajemy na ciepło.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Jeśli nie posiadasz batatów – zastąp je ziemniakami.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 średnie bataty (460 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4 g)
  • 1 łyżeczka kolendry (4 g)
  • 1 garść oliwek czarnych (45 g)
  • 1 garść migdałów (30 g)
  • 1 garść świeżej mięty (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >