fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka marokańska z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce17b0a62-6f18-4393-9692-cb8301b407bd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałatka marokańska z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół.
  • W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami.
  • Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 30-45 minut – do miękkości.
  • Przekładamy do miski, dodajemy oliwki, miętę i siekane migdały.
  • Podajemy na ciepło.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (460 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Oliwki czarne (45 g)
  • Migdał (30 g)
  • Kmin rzymski (4 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Mięta (świeża) (3 g)
  • Kolendra suszona (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kalafiora i topinamburu

Topinambur obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut Szynkę kroimy w paski Czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i z truskawkami i z bazylią

Komosę ryżową gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Po ostudzeniu dodajemy truskawki, posiekane orzechy i listki bazylii

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >