fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca189c0ce-23ec-4b04-81ea-672ee7414859
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło

Przygotowanie

  • Z poziomek usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera
  • Dodajemy ocet, sok z cytryny (1/3 ilości) oraz tłuszcz (1/6 ilości) i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie przecieramy sos przez sitko tak, aby pozbyć się pestek
  • Małże oczyszczamy, usuwamy muszlę i kroimy każdą małże na 3 plastry
  • Następnie małże skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Pory kroimy na paski o grubości zapałek
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pory i smażymy przez ok. 1 minutę (lub do momentu, aż staną się złotobrązowe)
  • Pory ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Na tą samą patelnię wrzucamy małże i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
  • Na talerzach układamy sałaty, a na wierzch nakładamy plasterki małż
  • W garnku podgrzewamy sos poziomkowy przez ok. 0,5 minuty, a następnie polewamy nim sałatkę
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
  • Sałatkę posypujemy obsmażonym porem, truskawkami i przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Rukola (40 g)
  • Truskawka (35 g)
  • Ser feta kozi (25 g)
  • Orzech włoski (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Siemię lniane (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka z gruszkami i gorgonzolą

Do miski wlewamy tłuszcz i ocet, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy Gruszki kroimy w cienkie cząstki i przenosimy do miski Dodajemy pokruszony ser, oraz sałaty i delikatnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka Rybę rozdrabiamy na kawałki Ogórka kroimy w plasterki Paprykę kroimy w kostkę (pestki usuwamy) Kukurydzę odsączamy z zalewy Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sosem i mieszamy Sos Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z burakami, malinami i serem feta

Buraki i ser kroimy w kostkę Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >