fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca189c0ce-23ec-4b04-81ea-672ee7414859
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałatka z małży z sosem poziomkowym na ciepło

Przygotowanie

  • Z poziomek usuwamy szypułki i wrzucamy do blendera
  • Dodajemy ocet, sok z cytryny (1/3 ilości) oraz tłuszcz (1/6 ilości) i całość dokładnie blendujemy
  • Następnie przecieramy sos przez sitko tak, aby pozbyć się pestek
  • Małże oczyszczamy, usuwamy muszlę i kroimy każdą małże na 3 plastry
  • Następnie małże skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i oprószamy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Pory kroimy na paski o grubości zapałek
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy pory i smażymy przez ok. 1 minutę (lub do momentu, aż staną się złotobrązowe)
  • Pory ściągamy z patelni i odkładamy na talerz
  • Na tą samą patelnię wrzucamy małże i smażymy przez ok. 0,5 minuty z każdej strony
  • Na talerzach układamy sałaty, a na wierzch nakładamy plasterki małż
  • W garnku podgrzewamy sos poziomkowy przez ok. 0,5 minuty, a następnie polewamy nim sałatkę
  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plasterki
  • Sałatkę posypujemy obsmażonym porem, truskawkami i przyprawami (pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Rukola (40 g)
  • Truskawka (35 g)
  • Ser feta kozi (25 g)
  • Orzech włoski (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Siemię lniane (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Udka kurczaka pieczone z warzywami

Udka kurczaka pieczone z warzywami Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na połówki Następnie nacieramy mięso przyprawami (solą i pieprzem), smarujemy połową marynaty, wkładamy do naczynia żaroodpornego i odstawiamy na ok. 15 minut Piekarnik rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Serowy tygrys

Z żółtego sera wycinamy kawałki na kształt tygrysa (uszy, głowa, tułów, nogi, ogon) Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt uszu, oczu i pyska Z szynki wycinamy kawałek na kształt nosa Z truskawki wycinamy kawałek na…

WIĘCEJ >

Chleb z płatkami owsianymi

Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się rozpuści, a następnie ściągamy rondel z kuchenki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem…

WIĘCEJ >

Miseczka czekoladowa z musem bananowym i owocami

Czekoladę wrzucamy do garnka z masłem i rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Wkładamy na 10 min do lodówki Jak się robi lekko gęste, ale jeszcze jest…

WIĘCEJ >