Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami
Sałatka z ryżem, kukurydzą i ziołami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i smażymy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy (paprykę) i całość dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
- Ryż odcedzamy i przenosimy do miski
- Zawartość patelni przenosimy do miski z ryżem i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia sałatek.
Ryż możesz wymienić na dowolny, inny lub na kaszę np. jęczmienną.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Ryż brązowy (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kolorowa sałatka z makaronem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Cukinię kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki Paprykę…
WIĘCEJ >Kolorowa sałatka z kuskusem
Cukinię kroimy w cienkie plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Papryki kroimy w kostkę Pomidory kroimy w paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cukinię, cebulę oraz papryki i smażymy przez ok. 8-10 minut,…
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z fetą
Gotujemy brokuła we wrzątku przez około 5-10 minut Przenosimy do miski do momentu ostygnięcia Ścieramy na tarce do jarzyn marchewkę i układamy na brokule Na wierzch kładziemy pokrojony ser feta Następnie posypujemy nasionami słonecznika Skrapiamy…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >