fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71bce6aa-030d-420b-bcc9-21dcf3444ec0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto

Przygotowanie

  • Na patelni teflonowej rozgrzewamy tłuszcz (1/7 ilości)
  • Kładziemy skrzydełka i powoli smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Orzeszki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso ściągamy z patelni, zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię pesto, który podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Skrzydełka smarujemy pesto i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (475 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Ciasteczka jaglane

Rodzynki zalewamy wrzątkiem (2/5 ilości wody) i odstawiamy do napęcznienia Pestki słonecznika mielimy (np. w blenderze), a następnie przesypujemy do miski Dodajemy mąkę sojową oraz wodę (3/5 ilości wody) i mieszamy Tłuszcz ucieramy na puszysty…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >