fbpx
logo
Szukaj
open close

Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c71bce6aa-030d-420b-bcc9-21dcf3444ec0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smażone skrzydełka kurczaka ze świeżym sosem pesto

Przygotowanie

  • Na patelni teflonowej rozgrzewamy tłuszcz (1/7 ilości)
  • Kładziemy skrzydełka i powoli smażymy przez ok. 20 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę
  • Orzeszki prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty, a następnie przenosimy do blendera
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie blendujemy
  • Mięso ściągamy z patelni, zmniejszamy ogień i dodajemy na patelnię pesto, który podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Skrzydełka smarujemy pesto i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia skrzydełek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak skrzydło (475 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (70 ml)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Bazylia (świeża) (50 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantne skrzydełka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Skrzydełka nacinamy ostrym nożem przy pierwszym (…)

WIĘCEJ >

Skrzydełka kurczaka w marynacie

Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Skrzydełka z kurczaka

Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie (…)

WIĘCEJ >

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka (…)

WIĘCEJ >

Chrupiące skrzydełka

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka (…)

WIĘCEJ >