Truskawki gotowane w syropie balsamicznym
Truskawki gotowane w syropie balsamicznym
Przygotowanie
- Z truskawek usuwamy szypułki, a następnie kroimy truskawki na pół (lub pozostawiamy w całości – w zależności od ich wielkości)
- Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy słodzik i cały czas mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, do momentu, aż słodzik się rozpuści
- Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy ocet i dokładnie mieszamy
- Następnie dodajemy truskawki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Garnek ściągamy z kuchenki i odkładamy do ostygnięcia
- Zawartość garnka przenosimy do miski i wkładamy do lodówki
- Deser podajemy oziębiony
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z truskawkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Truskawka (600 g)
- Woda (100 ml)
- Cukier trzcinowy (40 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.