Wieprzowina z warzywami
Wieprzowina z warzywami
Przygotowanie
- Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski
- Dodajemy wszystkie przyprawy (soli połowę) i dokładnie mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier wykładamy mięso i odstawiamy na ok. 30 minut
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
- Papryki kroimy w plasterki
- Z grochu odcinamy końcówki i kroimy na pół
- Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
- Usmażone mięso ściągamy z patelni i przenosimy do miski
- Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy paprykę oraz groch i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 1 minutę
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (460 g)
- Kurczak pierś (450 g)
- Ananas w puszce (300 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Marchew (135 g)
- Sok z cytryny (bio) (100 ml)
- Woda (100 ml)
- Ketchup (75 g)
- Cukier trzcinowy (70 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka ziemniaczana (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir w proszku (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone mielone mięso z cukinią
Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…
WIĘCEJ >Nutella z daktyli z chlebem gryczanym
Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…
WIĘCEJ >Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą
Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka
Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”. Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…
WIĘCEJ >