fbpx
logo
Szukaj
open close

Wieprzowina z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c650f409e-7603-4093-abc6-bf4529f04760
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wieprzowina z warzywami

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski
  • Dodajemy wszystkie przyprawy (soli połowę) i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy mięso i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w plasterki
  • Papryki kroimy w plasterki
  • Z grochu odcinamy końcówki i kroimy na pół
  • Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut, co jakiś czas mieszając
  • Usmażone mięso ściągamy z patelni i przenosimy do miski
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem oraz cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę oraz groch i smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy z powrotem mięso i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (460 g)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Ananas w puszce (300 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Marchew (135 g)
  • Sok z cytryny (bio) (100 ml)
  • Woda (100 ml)
  • Ketchup (75 g)
  • Cukier trzcinowy (70 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka ziemniaczana (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone mielone mięso z cukinią

Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…

WIĘCEJ >

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka pomidorowo-bakłażanowa z indyka

Włączamy piekarnik: 180 st. C, opcja pieczenia „góra-dół”.  Bakłażana kroimy w ok 2 cm kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Z batata obieraczką robimy wstążki lub kroimy w cienkie paski. Na patelni podsmażamy mięso z cebulą…

WIĘCEJ >