Zapiekanka z brukselek
Zapiekanka z brukselek
Przygotowanie
- Brukselkę kroimy na ćwiartki i blanszujemy przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy plastry boczku i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do chrupkości)
- Tłuszcz z boczku zachowujemy, aby nasmarować nim naczynie żaroodporne
- Boczek kroimy na kawałki
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Do miski wrzucamy brukselkę, boczek oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
- Mieszankę przenosimy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietanką i posypujemy pozostałym serem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut (o momentu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a brukselka będzie miękka)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Brukselka (450 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
- Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
- Ser żółty (80 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.