fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z brukselek

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf80aebfb-be53-46c2-a5e1-fffe9bd1c8d2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z brukselek

Przygotowanie

  • Brukselkę kroimy na ćwiartki i blanszujemy przez ok. 10 minut, po czym odcedzamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do chrupkości)
  • Tłuszcz z boczku zachowujemy, aby nasmarować nim naczynie żaroodporne
  • Boczek kroimy na kawałki
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Do miski wrzucamy brukselkę, boczek oraz połowę sera i całość dokładnie mieszamy
  • Mieszankę przenosimy do naczynia żaroodpornego, zalewamy śmietanką i posypujemy pozostałym serem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut (o momentu, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni, a brukselka będzie miękka)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Brukselka (450 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (120 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (120 ml)
  • Ser żółty (80 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Burgery w portobello

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…

WIĘCEJ >

Francuski pâté z kurzej wątróbki

Poprzedniego wieczoru oprawiamy wątróbkę i zostawiamy na noc w lodówce w mleku kokosowym. Następnego dnia dokładnie osuszamy wątróbkę ręcznikiem papierowym. Smażymy boczek na patelni, aż będzie chrupiący i przekładamy na talerz. Na wytopionym tłuszczu smażymy…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone na smalcu gęsim z rukolą

Na patelni rozpuszczamy smalec Wybijamy jajka Smażymy do ścięcia białka Dodajemy rukolę

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >