fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka z kurczakiem i pyzami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd5cb66a6-a116-48a2-8d22-10ca856a5c06
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka z kurczakiem i pyzami

Przygotowanie

Gulasz

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Seler i mięso kroimy na kawałki
  • Bataty obieramy i kroimy na kawałki
  • W rondlu zagotowujemy bulion
  • Dodajemy przygotowane warzywa i mięso, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 30 minut
  • Mleko blendujemy dokładnie z mąkę i przelewamy do rondla
  • Do rondla dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając

Pyzy

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i miksujemy
  • Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy
  • Wszystkie składniki razem łączymy i mieszamy do momentu, aż nie będzie żadnych grudek
  • Gulasz przelewamy do naczynia żaroodpornego
  • Z masy formujemy pyzy, kładziemy na wierzch gulaszu i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Gulasz

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Batat (230 g)
  • Mleko kokosowe (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Kurczak pierś (75 g)
  • Groszek zielony (70 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Majeranek suszony (0.5 g)

Pyzy

  • Jajo kurze (204 g)
  • Masło (60 g)
  • Mąka kokosowa (45 g)
  • Proszek do pieczenia (1 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Zapiekanka z kurczakiem i pyzami

  • Ser żółty (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zapiekanka z krewetkami i kiełbasą

Kiełbasę i paprykę kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kiełbasę i (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka wiejska z wołowiną

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelnię (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka z kurczaka

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchewkę, ziemniaki i pieczarki dokładnie oczyszczamy Ziemniaki kroimy na pół Pomidory kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >