fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c59ffff59-9618-48ac-9e43-de413b1e63f0-1

Zimne nóżki paleo

Przygotowanie

  • Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut.
  • Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso.
  • Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez 4 godziny.
  • Kiedy woda zacznie się gotować i utworzą się szumowiny, zbieramy je i wylewamy.
  • Po około godzinie gotowania dodajemy liść laurowy i sól himalajską.
  • Po 3 i 1/2 h dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, lubczyk i gotuję około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  • Po 4 godzinach nogi i mięso powinny się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso i warzywa. Czekamy, aż ostygną.
  • Wywar przecedzamy przez sitko.
  • Obieramy mięso z golonki i kroimy je w bardzo drobne kawałki. To samo robimy z marchewką i porem.
  • Natkę siekamy i wykładamy na dno naczynia, na nią kładziemy pora i marchewkę, a na wierzch mięso.
  • Zalewamy wszystko wywarem i wkładamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 nogi wieprzowe (1080 g)
  • 1 golonka wieprzowa (370 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ selera korzeniowego (85 g)
  • 1 por (140 g)
  • 3 gałązki lubczyku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Ocet jabłkowy lub sok z cytryny do polania (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki wołowe z pure z batata

Mięso wołowe myjemy i kroimy na plastry grubości około 1-1,5 cm Smażymy na rozgrzanym tłuszczu po minucie z każdej strony (…)

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z boczniakami

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie (…)

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, (…)

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek i brokuła

Brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie bez przykrycia około 10 minut. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy brokuła, można dodać również (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl