fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c59ffff59-9618-48ac-9e43-de413b1e63f0-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zimne nóżki paleo

Przygotowanie

  • Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut.
  • Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso.
  • Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez 4 godziny.
  • Kiedy woda zacznie się gotować i utworzą się szumowiny, zbieramy je i wylewamy.
  • Po około godzinie gotowania dodajemy liść laurowy i sól himalajską.
  • Po 3 i 1/2 h dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, lubczyk i gotuję około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  • Po 4 godzinach nogi i mięso powinny się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso i warzywa. Czekamy, aż ostygną.
  • Wywar przecedzamy przez sitko.
  • Obieramy mięso z golonki i kroimy je w bardzo drobne kawałki. To samo robimy z marchewką i porem.
  • Natkę siekamy i wykładamy na dno naczynia, na nią kładziemy pora i marchewkę, a na wierzch mięso.
  • Zalewamy wszystko wywarem i wkładamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wieprzowina noga (1020 g)
  • Wieprzowina goleń (370 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Por (140 g)
  • Marchew (135 g)
  • Seler korzeń (85 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (18 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (10 ml)
  • Lubczyk (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Naczynie płaskie, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Grillowane Halloumi

Ser Halloumi wyjmujemy z opakowania i grillujemy na patelni aż do momentu zarumienienia Z pozostałych składników robimy sałatkę i podajemy razem z serem

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >