Zimne nóżki paleo
Zimne nóżki paleo
Przygotowanie
- Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut.
- Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso.
- Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez 4 godziny.
- Kiedy woda zacznie się gotować i utworzą się szumowiny, zbieramy je i wylewamy.
- Po około godzinie gotowania dodajemy liść laurowy i sól himalajską.
- Po 3 i 1/2 h dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, lubczyk i gotuję około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
- Po 4 godzinach nogi i mięso powinny się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso i warzywa. Czekamy, aż ostygną.
- Wywar przecedzamy przez sitko.
- Obieramy mięso z golonki i kroimy je w bardzo drobne kawałki. To samo robimy z marchewką i porem.
- Natkę siekamy i wykładamy na dno naczynia, na nią kładziemy pora i marchewkę, a na wierzch mięso.
- Zalewamy wszystko wywarem i wkładamy na noc do lodówki.
- Podajemy z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wieprzowina noga (1020 g)
- Wieprzowina goleń (370 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Por (140 g)
- Marchew (135 g)
- Seler korzeń (85 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (18 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (10 ml)
- Lubczyk (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Krem szparagowy (wegański / wegetariański)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Pyry z gzikiem (ziemniaki z twarogiem)
Ziemniaki obieramy, kroimy w cząstki, lub na ćwiartki Zalewamy gorącą wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości (około 25 min) Do miski wkładamy twaróg Dodajemy śmietanę Siekamy szczypiorek i dodajemy Lekko solimy i pieprzymy Mieszamy…
WIĘCEJ >Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Faszerowane piersi z indyka
Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…
WIĘCEJ >