fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimne nóżki paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c59ffff59-9618-48ac-9e43-de413b1e63f0-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zimne nóżki paleo

Przygotowanie

  • Nogi i golonkę myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Namaczamy w zimnej wodzie przez około 15 minut.
  • Wymieniamy wodę na czystą. Nalewamy jej tylko tyle, aby zakryć mięso.
  • Gotujemy mięso na małym ogniu w sumie przez 4 godziny.
  • Kiedy woda zacznie się gotować i utworzą się szumowiny, zbieramy je i wylewamy.
  • Po około godzinie gotowania dodajemy liść laurowy i sól himalajską.
  • Po 3 i 1/2 h dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora, lubczyk i gotuję około pół godziny, aż warzywa zmiękną.
  • Po 4 godzinach nogi i mięso powinny się rozpadać. Zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy mięso i warzywa. Czekamy, aż ostygną.
  • Wywar przecedzamy przez sitko.
  • Obieramy mięso z golonki i kroimy je w bardzo drobne kawałki. To samo robimy z marchewką i porem.
  • Natkę siekamy i wykładamy na dno naczynia, na nią kładziemy pora i marchewkę, a na wierzch mięso.
  • Zalewamy wszystko wywarem i wkładamy na noc do lodówki.
  • Podajemy z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 nogi wieprzowe (1080 g)
  • 1 golonka wieprzowa (370 g)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ½ selera korzeniowego (85 g)
  • 1 por (140 g)
  • 3 gałązki lubczyku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 liść laurowy (1 g)
  • ½ pęczka natki pietruszki (20 g)
  • Ocet jabłkowy lub sok z cytryny do polania (10 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Lodówka, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Wrap z serem i z pieczarkami

Jajka blendujemy do uzyskania gładkiej masy Wymieszaj widelcem z olejem MCT i z ulubionymi przyprawami Na patelni podgrzewamy delikatnie masło, wylewamy masę, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu ścięcia się białka na powierzchni omleta Na…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >