fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa marchewkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c020fb814-8930-458a-af0d-f2dc9343c0b1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa marchewkowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę smarujemy tłuszczem
  • Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki, po czym kładziemy przecięciem do dołu na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut (pieczemy do momentu, aż dynia zmięknie)
  • Po tym czasie odkładamy dynię do ostygnięcia i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ ze skórki do miski
  • Cebulę, czosnek i imbir obieramy i drobno siekamy
  • Marchewki obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dolewamy wodę, dodajemy miąższ z dyni, marchewki oraz imbir i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż marchewka z imbirem będą miękkie)
  • Zawartość garnka przelewamy do blendera i blendujemy na gładką konsystencję
  • Krem ponownie przelewamy do garnka i podgrzewamy
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i posiekaną zieleninę, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z użyciem marchewki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1000 ml)
  • Dynia piżmowa (600 g)
  • Marchew (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (15 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z bazylią

Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki W rondlu rozpuszczamy tłuszcz Wrzucamy cebulę oraz marchew i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i pomidory, dodajemy przecier, miód oraz przyprawy (pieprz)…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >

Barszcz ukraiński

Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez ok. 50 minut na małym ogniu Po tym czasie wywar przecedzamy Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla i dusimy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >