fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa mleczna z rukwią wodną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c21ddd59a-90a3-4a60-920b-ef7fffc291f9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa mleczna z rukwią wodną

Przygotowanie

  • Odcinamy końcówki łodyg rukwi, a następnie dokładnie myjemy rukiew i osuszamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Seler kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, rukiew i seler, mieszamy i smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż objętość rukwi zmniejszy się o połowę)
  • Wlewamy wodę, wsypujemy ryż i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
  • Pod koniec gotowania dolewamy mleko i doprowadzamy zupę do wrzenia
  • Zupę ściągamy z kuchenki i blendujemy
  • Następnie przecedzamy zupę przez gęste sitko i przecieramy, aby w sitku pozostały tylko włókna rukwi
  • Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Mleko krowie (500 g)
  • Rukiew wodna (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż basmati (40 g)
  • Seler naciowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gęsta zupa z szynką i grochem

Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Kubańska zupa z fasoli

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i (…)

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy (…)

WIĘCEJ >