Zupa mleczna z rukwią wodną
Zupa mleczna z rukwią wodną
Przygotowanie
- Odcinamy końcówki łodyg rukwi, a następnie dokładnie myjemy rukiew i osuszamy
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Seler kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, rukiew i seler, mieszamy i smażymy na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż objętość rukwi zmniejszy się o połowę)
- Wlewamy wodę, wsypujemy ryż i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 minut
- Pod koniec gotowania dolewamy mleko i doprowadzamy zupę do wrzenia
- Zupę ściągamy z kuchenki i blendujemy
- Następnie przecedzamy zupę przez gęste sitko i przecieramy, aby w sitku pozostały tylko włókna rukwi
- Dodajemy sok z cytryny i przyprawy, mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Mleko krowie (500 g)
- Rukiew wodna (180 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż basmati (40 g)
- Seler naciowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (3 ml)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Gęsta zupa z szynką i grochem
Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy na kawałki…
WIĘCEJ >Kubańska zupa z fasoli
Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie fasolę odcedzamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy…
WIĘCEJ >Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości) Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >