Zupa z owocami morza
Zupa z owocami morza
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Seler kroimy na kawałki
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchew i seler, dodajemy skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (aż płyn zmniejszy objętość o połowę)
- Dolewamy wino oraz pomidory i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy owoce morza i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż małże się otworzą, małże które się nie otworzą – wyrzucamy)
- Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Małże (świeże) (400 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (360 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Marchew (45 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pomarańcza – skórka (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy…
WIĘCEJ >Francuska zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości) Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >