fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1fe171e-d33f-4446-a83d-c415b468e5d8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z owocami morza

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Seler kroimy na kawałki
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchew i seler, dodajemy skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (aż płyn zmniejszy objętość o połowę)
  • Dolewamy wino oraz pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy owoce morza i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż małże się otworzą, małże które się nie otworzą – wyrzucamy)
  • Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Małże (świeże) (400 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (360 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Camembert na ciepło z sałatką

Pomidora kroimy w cząstki Rzodkiewkę kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy sałaty, układamy pozostałe warzywa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy…

WIĘCEJ >

Rukola z krewetkami tygrysimi

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy krewetki i podsmażamy po ok. 2 minuty z każdej strony Dodajemy warzywa oraz przyprawy (jeśli…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >