fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb1fe171e-d33f-4446-a83d-c415b468e5d8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa z owocami morza

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Seler kroimy na kawałki
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, marchew i seler, dodajemy skórkę z pomarańczy i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2-3 minuty (aż płyn zmniejszy objętość o połowę)
  • Dolewamy wino oraz pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy owoce morza i gotujemy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż małże się otworzą, małże które się nie otworzą – wyrzucamy)
  • Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Małże (świeże) (400 g)
  • Krewetka koktajlowa (świeża) (360 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Pokrywka do patelni, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak duszony w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2 minuty Dodajemy pomidory i…

WIĘCEJ >

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z parmezanem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z udek ściągamy skórę (wyrzucamy) Przygotowujemy trzy miski – do jednej…

WIĘCEJ >