fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa z rzepy z gryczanymi chrupkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5cb2e39d-2c3b-4eff-ab5f-acd044761964
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa z rzepy z gryczanymi chrupkami

Przygotowanie

Zupa

  • Czosnek obieramy
  • Z pora odkrawamy białą część i kroimy ją w cienkie plasterki
  • Rzepę obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki
  • Boczek kroimy w paski
  • Do garnka wkładamy boczek, dodajemy tłuszcz i smażymy przez ok. 3 minuty, cały czas mieszając
  • Dolewamy wodę, dodajemy warzywa i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu przez ok. 20 minut
  • Do zupy dolewamy mleko i miksujemy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko
  • Zupę doprawiamy octem i przyprawami, po czym podajemy z gryczanymi chrupkami

Ciasto naleśnikowe

  • Do miski wsypujemy mąkę, wybijamy jajo, dodajemy przyprawy (szczyptę soli), dolewamy połowę wody i mieszamy rózgą kuchenną, do momentu, aż ciasto będzie gładkie
  • Cały czas mieszając, dolewamy pozostałą wodę
  • Gotowe ciastko odkładamy na ok. 15 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 110 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wylewamy porcję ciasta i smażymy naleśniki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Następnie kroimy naleśniki w paski o szerokości ok. 1 cm i rozkładamy na blasze do pieczenia
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (pieczemy do momentu, aż paski będą chrupiące)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z rzepą.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Zupa

  • Rzepa (500 g)
  • Woda (250 ml)
  • Mleko krowie (250 g)
  • Por (100 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Ciasto naleśnikowe

  • Woda (250 ml)
  • Mąka gryczana (120 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Mikser, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Rzepa pieczona w białym winie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Rzepę obieramy i kroimy na kawałki Następnie układamy rzepę w naczyniu żaroodpornym, oprószamy przyprawami ( solą i pieprzem) i zieleniną, polewamy tłuszczem i wkładamy na ok. 30 minut…

WIĘCEJ >

Pieczona rzepa i pasternak

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternak z rzepą obieramy i odcinamy końcówki Pasternak kroimy w podłużne cząstki i przenosimy do miski Rzepę kroimy na 8 kawałków i przenosimy…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >