fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żurek Paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbea7de76-5598-4ad1-ac79-723d5fcf5d0d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Żurek Paleo

Przygotowanie

  • Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki 
  • Boczek pokroić w małą kostkę 
  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy pokrojony boczek 
  • Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając 
  • Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem 
  • Smażymy 3-4 min
  • Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem 
  • Przygotowujemy patelnię 
  • Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu 
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
  • Smażymy około 5 min
  • Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka 
  • Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie 
  • Gotujemy 40 min
  • Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej) 
  • Próbujemy, doprawiamy 
  • Zagotowujemy
  • Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), nie stosujemy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Woda (400 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (250 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Kiełbasa surowa biała (200 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Kiełbasa śląska (85 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana z cukinią

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą

Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie Dusimy pod przykryciem około…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >