fbpx
logo
Szukaj
open close

Żurek Paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbea7de76-5598-4ad1-ac79-723d5fcf5d0d-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Żurek Paleo

Przygotowanie

  • Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki 
  • Boczek pokroić w małą kostkę 
  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy pokrojony boczek 
  • Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając 
  • Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem 
  • Smażymy 3-4 min
  • Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem 
  • Przygotowujemy patelnię 
  • Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu 
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
  • Smażymy około 5 min
  • Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka 
  • Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie 
  • Gotujemy 40 min
  • Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej) 
  • Próbujemy, doprawiamy 
  • Zagotowujemy
  • Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), nie stosujemy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Woda (400 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (250 g)
  • Cebula (210 g)
  • Jajo kurze (204 g)
  • Kiełbasa surowa biała (200 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Kiełbasa śląska (85 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Jogurt kokosowy

Mleko wlewamy do garnuszka Dodajemy żelatynę i mieszamy Mleko podgrzewamy do temp około 45 stopni, czyli trochę cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód Dodajemy bakterie jogurtowe Mieszamy Przykrywamy pokrywką, a najlepiej owijamy folią spożywczą Wkładamy…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >