fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żurek Paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbea7de76-5598-4ad1-ac79-723d5fcf5d0d-1

Żurek Paleo

Przygotowanie

  • Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki 
  • Boczek pokroić w małą kostkę 
  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy pokrojony boczek 
  • Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając 
  • Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem 
  • Smażymy 3-4 min
  • Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem 
  • Przygotowujemy patelnię 
  • Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu 
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
  • Smażymy około 5 min
  • Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka 
  • Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie 
  • Gotujemy 40 min
  • Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej) 
  • Próbujemy, doprawiamy 
  • Zagotowujemy
  • Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie stosujemy pieprzu, ziela angielskiego. Kiełbasę przyrządzamy sami bez pieprzu lub prosimy rzeźnika o zrobienie takowej.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto zawsze przechowywać większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce – dzięki czemu przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na ok. 1,5 l zupy)

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2 surowe, białe kiełbasy (ok. 200 g)
  • 1 śląska kiełbasa (85 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 1½ łyżki majeranku (5 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1½ łyżki smalcu gęsiego (ok. 25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie jagodowo – bananowe

Banany, świeże lub mrożone jagody, nasiona chia, miód, (opcjonalnie Macę i Ashwagandhę) miksujemy na gładki krem Przelewamy do miseczki i dekorujemy nasionami chia, nasionami konopi i jagodami Goji

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (na wywarze kostnym)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Dżem z dyni z masłem kokosowym

Dżem z dyni: Dynię obrać, przekroić, usunąć pestki, pokroić w kostkę Jabłka obrać, pokroić w kostkę Jabłka i dynie wkładamy do garnka, dodajemy ½ szklanki wody Dodajemy cynamon gotujemy na małym ogniu przez 30 min…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana sarną z morelami, młodymi ziemniakami i sałatą

Roladka: Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć, wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka rozbić…

WIĘCEJ >