fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żurek Paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbea7de76-5598-4ad1-ac79-723d5fcf5d0d-1

Żurek Paleo

Przygotowanie

  • Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki 
  • Boczek pokroić w małą kostkę 
  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy pokrojony boczek 
  • Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając 
  • Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem 
  • Smażymy 3-4 min
  • Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem 
  • Przygotowujemy patelnię 
  • Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu 
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
  • Smażymy około 5 min
  • Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka 
  • Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie 
  • Gotujemy 40 min
  • Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej) 
  • Próbujemy, doprawiamy 
  • Zagotowujemy
  • Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie stosujemy pieprzu, ziela angielskiego. Kiełbasę przyrządzamy sami bez pieprzu lub prosimy rzeźnika o zrobienie takowej.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto zawsze przechowywać większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce – dzięki czemu przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na ok. 1,5 l zupy)

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2 surowe, białe kiełbasy (ok. 200 g)
  • 1 śląska kiełbasa (85 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 1½ łyżki majeranku (5 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1½ łyżki smalcu gęsiego (ok. 25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Barszcz postny wigilijny

Buraki obieramy 1 buraka trzemy na tarce na grubych oczkach do miski i wlewamy tam pół szklanki zimnej wody, 25 ml octu i mieszamy Resztę obranych buraków kroimy w plastry Plastry wrzucamy do garnka i…

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Spaghetti bolognese na makaronie z cukinii

Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa na standardowym sitcu Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić na większe kawałki i posmarować 1 łyżką oleju kokosowego. Buraka umyć i owinąć w papier do pieczenia. Dynię razem z…

WIĘCEJ >