fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żurek Paleo

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbea7de76-5598-4ad1-ac79-723d5fcf5d0d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Żurek Paleo

Przygotowanie

  • Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki 
  • Boczek pokroić w małą kostkę 
  • W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy pokrojony boczek 
  • Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając 
  • Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem 
  • Smażymy 3-4 min
  • Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem 
  • Przygotowujemy patelnię 
  • Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu 
  • Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
  • Smażymy około 5 min
  • Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka 
  • Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie 
  • Gotujemy 40 min
  • Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej) 
  • Próbujemy, doprawiamy 
  • Zagotowujemy
  • Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie stosujemy pieprzu, ziela angielskiego. Kiełbasę przyrządzamy sami bez pieprzu lub prosimy rzeźnika o zrobienie takowej.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto zawsze przechowywać większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce – dzięki czemu przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na ok. 1,5 l zupy)

  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2 surowe, białe kiełbasy (ok. 200 g)
  • 1 śląska kiełbasa (85 g)
  • 250 g wędzonego boczku
  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 2 cytryny (160 g)
  • 1½ łyżki majeranku (5 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1½ łyżki smalcu gęsiego (ok. 25 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Wodorosty Kombu faszerowane pastą z wędzonego łososia

W litrowym garnku zagotowujemy wodę, minimalizujemy płomień i dorzucamy wodorosty Parzymy 6-8 min Wyjmujemy na sito Awokado przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ do jakiejś miski Dodajemy łososia i czosnek Wyciskamy sok z cytryny Lekko…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa duszona z boczniakami i pieczarkami

Wątrobę pokroić w ukośne cienkie plastry Pieczarki pokroić na ćwiartki Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy grzyby Podsmażamy 2 min Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >