Żurek Paleo
Żurek Paleo
Przygotowanie
- Białą kiełbasę parzymy przez 15 min, wyjmujemy z wody (wodę zostawiamy!), kiełbasę zostawiamy do ostygnięcia
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Kiełbasę białą i śląską pokroić w plasterki
- Boczek pokroić w małą kostkę
- W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy pokrojony boczek
- Smażymy 5 min, co jakiś czas mieszając
- Do przesmażonego boczku dorzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 3-4 min
- Zalewamy wodą od kiełbasy i rosołem
- Przygotowujemy patelnię
- Rozgrzewamy, dodajemy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy na patelnię pokrojoną kiełbasę
- Smażymy około 5 min
- Przekładamy przesmażone kiełbasy do garnka
- Dodajemy majeranek, liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 40 min
- Wyciskamy sok z cytryn i wlewamy go do garnka (jak ktoś chce bardziej kwaśny to niech da jedną cytrynę więcej)
- Próbujemy, doprawiamy
- Zagotowujemy
- Do każdej porcji na talerz dodajemy przekrojoną połówkę jajka
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie stosujemy pieprzu, ziela angielskiego. Kiełbasę przyrządzamy sami bez pieprzu lub prosimy rzeźnika o zrobienie takowej.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Warto zawsze przechowywać większe zapasy bulionu mięsnego w lodówce – dzięki czemu przygotowanie zupy zajmie niewiele czasu.
Autor
Lista składników
(na ok. 1,5 l zupy)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 2 surowe, białe kiełbasy (ok. 200 g)
- 1 śląska kiełbasa (85 g)
- 250 g wędzonego boczku
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 cebule (200 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 2 cytryny (160 g)
- 1½ łyżki majeranku (5 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1½ łyżki smalcu gęsiego (ok. 25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Shake gruszkowo – imbirowy z wodą kokosową
Gruszkę obrać, przekroić i usunąć gniazdo nasienne Pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić do blendera Imbir obrać, posiekać i dodać do blendera Dolać mleko kokosowe Miksować 15 sek.
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >Szybka sałatka z rukolą
Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy
WIĘCEJ >