Gulasz wołowy z kurkami i marchewką
Gulasz wołowy z kurkami i marchewką
Przygotowanie
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w gulaszową kostkę, po czym oprószamy mąką
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając
- Cebulę obieramy, drobno siekamy, dorzucamy do rondla i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Zmniejszamy ogień, dolewamy bulion i wino, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut na małym ogniu
- Marchewki obieramy i kroimy w plasterki
- Kurki dokładnie oczyszczamy
- Po upływie czasu duszenia mięsa dodajemy do rondla marchewki i kurki, mieszamy i dusimy przez ok. 40 minut (w razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody)
- Dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- Wołowina karkówka (500 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Marchew (135 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Kurka – pieprznik jadalny (świeża) (100 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Cząber suszony (6 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
- Kminek mielony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami
Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (łój) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski Mięso przenosimy…
WIĘCEJ >Udka kurczaka z kiełbaskami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Udka dokładnie myjemy, osuszamy i dzielimy na 2 części Następnie nacieramy udka przyprawami (solą i pieprzem) i układamy w brytfannie Udka smarujemy roztopionym tłuszczem i posypujemy przyprawami (ziołami)…
WIĘCEJ >Zrazy zawijane z ogórkiem i boczkiem
Grzyby płuczemy, zalewamy niewielką ilością ciepłej wody i odstawiamy na ok. 30 minut Następnie grzyby odcedzamy i kroimy w paski Ogórki i boczek kroimy w słupki Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w 4 cienkie…
WIĘCEJ >