fbpx
logo
Szukaj
open close

Klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1b53a50c-60bc-4e05-9560-eb6da5d50961
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem

Przygotowanie

Klopsy

  • Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy
  • Następnie gotujemy groch we wrzącej wodzie (proporcja 1:5) przez ok. 30-40 minut (groch powinien być zupełnie miękki i rozpadać się)
  • Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Pomidory drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, jarmuż i przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Ugotowany groch przenosimy do blendera, dodajemy ugotowaną kaszę i blendujemy na gładko
  • Do masy dodajemy zawartość patelni, dosypujemy mąkę i jeszcze raz lekko blendujemy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy formujemy niewielkie klopsy, mocząc dłonie w tłuszczu
  • Gotowe klopsy układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż klopsy się zarumienią)
  • Klopsy nakładamy na talerze i polewamy sosem

Sos

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę i pomidory kroimy w kostkę (z papryki usuwamy pestki)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy paprykę i pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż wszystkie składniki się rozpadną)
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Opcjonalnie sos możemy lekko zblendować

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Klopsy

  • Kasza jaglana (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groch – ziarno (95 g)
  • Pomidor suszony (30 g)
  • Jarmuż (25 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia suszona (1.5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Papryka wędzona mielona (proszek) (0.5 g)

Sos

  • Pomidor (650 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smoothie z sałaty i natki pietruszki

Jabłko oraz banana obieramy i kroimy na kawałki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty

Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…

WIĘCEJ >

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >