Klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem
Klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem
Przygotowanie
Klopsy
- Groch wrzucamy do miski, zalewamy wodą i odkładamy na ok. 30 minut, po czym odcedzamy
- Następnie gotujemy groch we wrzącej wodzie (proporcja 1:5) przez ok. 30-40 minut (groch powinien być zupełnie miękki i rozpadać się)
- Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Pomidory drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory, jarmuż i przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Ugotowany groch przenosimy do blendera, dodajemy ugotowaną kaszę i blendujemy na gładko
- Do masy dodajemy zawartość patelni, dosypujemy mąkę i jeszcze raz lekko blendujemy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Z masy formujemy niewielkie klopsy, mocząc dłonie w tłuszczu
- Gotowe klopsy układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do momentu, aż klopsy się zarumienią)
- Klopsy nakładamy na talerze i polewamy sosem
Sos
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Paprykę i pomidory kroimy w kostkę (z papryki usuwamy pestki)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy paprykę i pomidory, mieszamy i dusimy przez ok. 5-7 minut (do momentu, aż wszystkie składniki się rozpadną)
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Opcjonalnie sos możemy lekko zblendować
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z klopsikami.
Autor
Lista składników
Klopsy
- Kasza jaglana (180 g)
- Cebula (105 g)
- Groch – ziarno (95 g)
- Pomidor suszony (30 g)
- Jarmuż (25 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Czosnek (10 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Bazylia suszona (1.5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka wędzona mielona (proszek) (0.5 g)
Sos
- Pomidor (650 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.