Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami
Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i truskawkami
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody)
- Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce
Rady dietetyka
Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie komosanki.
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Autor
Lista składników
- 6 łyżek komosy ryżowej (80 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 mały banan
- garść truskawek
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >