Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Komosanka z mlekiem roślinnym bananem i orzechami laskowymi
Przygotowanie
- Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody)
- Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi orzechami
- Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
Rady dietetyka
Komosę ryżową możesz zastąpić kaszą jaglaną lub gryczaną. W przepisie zamiast mleka kokosowego możesz wykorzystać inne, np. migdałowe lub ryżowe (patrz na ich skład).
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne przepisy na przygotowanie komosanki.
Mleko kokosowe możesz zastąpić mlekiem kozim, jeśli cierpisz z powodu nietolerancji histaminy.
Autor
Lista składników
- 6 łyżek komosy ryżowej (80 g)
- 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
- 1 mały banan
- orzechy laskowe (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami
Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…
WIĘCEJ >Grzyby duszone z cukinią
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…
WIĘCEJ >Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >