fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8f21dc3e-e30d-47ca-946b-f76c45e24104
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem marchewkowy

Przygotowanie

  • Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie przenosimy marchewki na sitko i wyciskamy sok (ok. 300 ml z 1 kg marchewek)
  • Sok z marchewek mieszamy z sokiem z pomarańczy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 120 st. C
  • Jaja wybijamy do miski, dodajemy ksylitol i roztrzepujemy rózgą kuchenną do momentu, aż masa zbieleje
  • Dolewamy mleko i sok marchewkowo-pomarańczowy, ubijamy rózgą, a następnie przecedzamy przez sitko wyłożone gazą
  • Masę przelewamy do żaroodpornych foremek
  • Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy trochę ciepłej wody i wkładamy do niej foremki
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 50-60 minut (do momentu, aż krem stężeję)
  • Po tym czasie wyciągamy krem z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie wkładamy krem do lodówki na ok. 2 godz.
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Kremy posypujemy cukrem, stawiamy pod grillem i opiekamy przez ok. 1-2 minuty (do momentu, aż na powierzchni utworzy się warstwa karmelu)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z marchewką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Marchew (1000 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (150 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Cukier trzcinowy (20 g)
  • Ksylitol (15 g)

Potrzebny sprzęt

Gaza, Lodówka, Miska, Naczynie żaroodporne, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Marchewka po marokańsku

Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół, a (…)

WIĘCEJ >

Gotowane marchewki z bazylią

Marchewki obieramy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki Następnie gotujemy marchewki we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), (…)

WIĘCEJ >

Krem z marchewki z papryką

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Czosnek oraz marchew obieramy i kroimy w plastry Por kroimy w półksiężyce Ziemniaki obieramy (…)

WIĘCEJ >

Purée z marchewki i pietruszki

Marchewkę obieramy, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Przeciskamy przez praskę lub blendujemy i dodajemy olej kokosowy. Pietruszkę obieramy i gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Chleb marchewkowy

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy (…)

WIĘCEJ >