Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Sałatka z rukolą i pestkami dyni
Przygotowanie
- Myjemy i osuszamy liście szpinaku
- Do miski wkładamy wszystkie składniki, kruszymy fetę
- Doprawiamy sałatkę solą, dodajemy oliwę i mieszamy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swojej codziennej diecie – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Zainspiruj się naszymi innymi propozycjami przygotowania sałatek, które znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 3
Trudność: Łatwy
Lista składników
- 200 g liści rukoli
- 1 szklanka pieczonej dyni piżmowej (230 g)
- ¼ szklanki łuskanych pestek dyni (30 g)
- 150 g sera feta
- Sól kłodawska (3 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
Potrzebny sprzęt
Bez specjalnego sprzętu, Miska
Podobne tematy
Owsianka z mlekiem kokosowym
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy
WIĘCEJ >Szybka sałatka z rukolą
Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy
WIĘCEJ >Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >