Szpinak ze śmietaną
Szpinak ze śmietaną
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy szpinak, śmietankę, bulion oraz przyprawy (sól, pieprz i gałkę muszkatołową), dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 5-6 minut (do momentu, aż szpinak zmięknie)
- Szpinak smażymy jeszcze przez ok. 15 minut (do momentu, aż stanie się całkowicie miękki, a sos zgęstnieję)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia szpinaku.
Autor
Lista składników
- Szpinak (200 g)
- Śmietanka kremówka 30% (180 ml)
- Bulion mięsny (60 ml)
- Cebula (50 g)
- Masło (15 g)
- Sól morska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jaja poszetowe na puree z dyni
Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…
WIĘCEJ >Śledź w oleju z ogórkiem i cebulą
Śledzie wkładamy do miski z zimną wodą i co 10 min ją zmieniamy na świeżą (3 razy) Śledzie odcedzamy na sicie i kroimy w ukośne 2 cm paski Wkładamy ryby do miski Wlewamy oliwę i…
WIĘCEJ >Proste rybne curry
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Jarmuż rozdrabniamy Zieleninę (kolendrę) drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy…
WIĘCEJ >