fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z cytrynową posypką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-135
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Warzywa z cytrynową posypką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Ze szparagów odcinamy końcówki
  • Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
  • Następnie warzywa odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Następnie posypujemy warzywa przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny i orzechy, mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Szparag (300 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (150 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Komosanka dla dziecka 3

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Następnie przenosimy komosę do miski i dekorujemy owocami oraz orzechami jak na załączonym obrazku

WIĘCEJ >

Smażony indyk z warzywami

Mięso kroimy w cienkie paski Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę kroimy na ćwiartki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i…

WIĘCEJ >

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >