fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Warzywa z cytrynową posypką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-135
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Warzywa z cytrynową posypką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Cukinię kroimy w plastry
  • Ze szparagów odcinamy końcówki
  • Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
  • Następnie warzywa odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Następnie posypujemy warzywa przyprawami (solą i pieprzem)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny i orzechy, mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (300 g)
  • Szparag (300 g)
  • Marwitki (mini marchewki) (150 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem

Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z cukinią, oliwkami i cebulą

Rybę na kawałki Pomidory kroimy w paski Cukinię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Rybę z warzywami wkładamy do miski i skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Pieczony camembert z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…

WIĘCEJ >