Warzywa z cytrynową posypką
Warzywa z cytrynową posypką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Cukinię kroimy w plastry
- Ze szparagów odcinamy końcówki
- Marchewki, cukinię i szparagi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2 minuty (tak aby były miękkie, lecz nadal „chrupiące”)
- Następnie warzywa odcedzamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Dodajemy tłuszcz i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
- Następnie posypujemy warzywa przyprawami (solą i pieprzem)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski z serem dodajemy bułkę tartą, skórkę z cytryny i orzechy, mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką warzywa
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia warzyw.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Szparag (300 g)
- Marwitki (mini marchewki) (150 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Masło (30 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi z łososiem na sałacie
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem
WIĘCEJ >Zajączek z ziemniaczków z kotlecikiem
Ziemniaka obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy Następnie z masy mięsnej formujemy okrągłego kotleta Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy…
WIĘCEJ >Sałatka śledziowa z cukinią, oliwkami i cebulą
Rybę na kawałki Pomidory kroimy w paski Cukinię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Rybę z warzywami wkładamy do miski i skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Pieczony camembert z ananasem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Ananasa kroimy w kostkę Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wykładamy ser, na wierzch nakładamy kawałki ananasa i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >