Zupa z pieczonych pomidorów
Zupa z pieczonych pomidorów
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Pomidory kroimy na pół i układamy na blachę
- Następnie posypujemy pomidory cebulą z czosnkiem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 1 godz. (po ok. 30 minutach obracamy pomidory na drugą stronę)
- Upieczone pomidory z cebulą i czosnkiem przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy zieleninę i całość dokładnie blendujemy
- Zawartość blendera przelewamy do rondla, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze i podajemy z bułkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Pomidor (1000 g)
- Bułka pszenna (320 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.