fbpx
logo
Szukaj
open close

Dieta przeciwzapalna – na czym polega?

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
dieta przeciwzapalna

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Stan zapalny to bez wątpienia przyczyna większości chorób, a także problemów z odchudzaniem. Sprawdź, czym jest stan zapalny, gdzie szukać jego przyczyn i na czym polega dieta przeciwzapalna.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny to naturalny proces, który powstaje w wyniku czynnika uszkadzającego. Taki mechanizm jest naszemu organizmowi potrzebny, by jego układ immunologiczny mógł bronić się i zwalczać sytuacje potencjalnie zagrażające życiu i zdrowiu. Stan zapalny przez wiele lat może nie dawać nagłych i gwałtownych objawów, dlatego często przez wiele osób jest bagatelizowany. Przewlekłe stany zapalne mogą doprowadzać do powstania chorób o podłożu metabolicznym, nowotworów, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu na skutek osłabienia odporności.

Wśród przyczyn wywołujących stan zapalny można wyróżnić czynniki zewnętrzne natury:

  • fizycznej (mechaniczne promieniowanie jonizujące, pole magnetyczne, fale ultradźwiękowe),
  • chemicznej,
  • biologicznej (bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, endotoksyny).

A także te wynikające w dużej mierze z nieprawidłowego stylu życia:

  • nieprawidłowa dieta (nadmierne spożywanie żywności wysokoprzetworzonej, produktów obfitujących w utwardzone kwasy tłuszczowe typu trans, zbyt mała ilość owoców, warzyw, a także błonnika pokarmowego),
  • niska, a także nadmierna aktywność fizyczna,
  • nadwaga i otyłość,
  • chroniczny stres,
  • brak snu i regeneracji,
  • przewlekłe choroby autoimmunologiczne (Hashimoto, cukrzyca typu pierwszego, celiakia, reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowaty),
  • podwyższony poziom homocysteiny (na skutek polimorfizmu genu MTHFR lub niedoborowej podaży witamin z grupy B oraz kwasu foliowego),
  • zaburzona mikroflora jelitowa (niedobór bakterii ze szczepów Lactobacillus oraz Bifidobacterium),
  • nieustanna ekspozycja na emisję niebieskiego światła pochodząca z elektronicznych urządzeń.
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Dieta przeciwzapalna

Wszystkie powyższe czynniki w większym lub mniejszym stopniu nasilają stan zapalny, na który każdy organizm jest nieustannie narażony. Aby temu zapobiec, należy wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu większą ilość składników o działaniu przeciwzapalnym. Duże znaczenie wykazują substancje określane mianem antyoksydantów.

Warto zadbać o zwiększoną podaż:

  • owoców i warzyw, które zawierają antyoksydanty, między innymi w postaci: antocyjanów, polifenoli, witamin (owoce jagodowe, cytrusy, zielone, żółte i pomarańczowe warzywa itp.),
  • tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9 (ryby, oliwa z oliwek, orzechy i nasiona, awokado),
  • błonnika pokarmowego, zwłaszcza nierozpuszczalnego (owoce i warzywa),
  • produktów będących wynikiem fermentacji kwasu mlekowego, np. kiszone warzywa.

Należy zadbać o zmniejszoną ilość:

  • produktów wysokoprzetworzonych (żywność typu fast food, słodycze, wyroby cukiernicze, słone przekąski itp.),
  • produktów zawierających tłuszcze trans (margaryny, żywność typu fast food),
  • cukru prostego w diecie (również syropu glukozowo-fruktozowego oraz innych słodzików),
  • produktów, których nie tolerujemy, które nas alergizują i które nam szkodzą.

Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim taka, która dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu nie doprowadza do niedoborów, a co za tym idzie – stresu dla organizmu. Warto pamiętać o tym, że oprócz prawidłowego żywienia niezbędna w walce ze stanami zapalnymi jest umiarkowana aktywność fizyczna, redukcja codziennego stresu, regeneracja oraz wyciszenie organizmu.

Obejrzyj webinar: Stany zapalne – diagnostyka i eliminacja

PAMIĘTAJ!

JEŚLI POTRZEBUJESZ POMOCY, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Jagoda Kłębek
23 stycznia 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego

Jak przeżyć po wizycie u dietetyka klinicznego – cz. 3

Przedstawiamy kilka kolejnych rad jak poradzić sobie po wyjściu od dietetyka, gdy chcemy wprowadzić w życie zmianę diety.

WIĘCEJ >
napoje dla dzieci, dziecko, sok

Napoje dla dzieci – aromaty

Wiele soczków czy napojów zawiera "aromaty". To składnik, na który wiele osób nie zwraca uwagi. Dzieci kochają wyrazisty smak, a rodzic ma pewność, że to coś co jest w butelce jest faktycznie z tego co

WIĘCEJ >
Zespół jelita drażliwego, IBS

Zespół jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (czyli tzw. IBS) charakteryzuje się niewłaściwym funkcjonowaniem przewodu pokarmowego i jest najczęstszą przyczyną wizyt u specjalisty. Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Zespół jelita drażliwego – co to takiego? Prawidłowa praca…

WIĘCEJ >

Dzienniczek żywieniowy – po co i jak go prowadzić?

Chcesz schudnąć? Pracujesz nad zmianą nawyków żywieniowych? Starasz się kontrolować swój jadłospis, by wychwycić, jakie produkty ci nie służą? Istnieje proste narzędzie, które może ci w tym wszystkim pomóc. Sprawdź, jak prowadzić dzienniczek żywieniowy. Niektóre…

WIĘCEJ >