Zielony dip
Zielony dip
Przygotowanie
- Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki.
- Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy.
- Dodajemy szpinak i posiekaną dymkę.
- Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku i dodajemy do miski.
- Wyciskamy sok z cytryny.
- Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy solą.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przyrządzenie dipu.
Autor
Lista składników
- ½ dojrzałego awokado (70 g)
- Sok z ½ cytryny (40 g)
- 2 garście szpinaku baby (40 g)
- ½ pęczka dymki (10 g)
- 1-2 ząbki czosnku (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokosowa tapioka z papają
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym wymieszanego z wodą. Doprowadzić do wrzenia, a potem na bardzo małym ogniu gotować jakieś 10-12 minut. Kulki tapioki muszą się zrobić zupełnie szkliste, przezroczyste. Jeszcze ciepłą przełożyć do miseczek, a na…
WIĘCEJ >Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu
Puree z kalafiora: Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >